Сестри Тельнюк проклали поетично-музичну «Дорогу зі скла»
15.11.2011

Сестри Тельнюк проклали поетично-музичну «Дорогу зі скла»

Дует «Сестри Тельнюк» презентував у Львові нову поетично-музичну робоча назва якої – «Дорога зі скла». Два вечори поспіль на камерній сцені Національного драматичного театру ім. М. Заньковецької Галина і Леся Тельнюк у супроводі тріо віолончелістів співали для «своїх». «Це – ексклюзивна презентація, – казали присутнім сестри. – Для тих, хто вважає нас «своїми» і кого «своїми» вважаємо ми. Мабуть, у нас – однакова група крові».

Сестри Тельнюк проклали поетично-музичну «Дорогу зі скла»Поетична основа нового проекту сестер Тельнюк – вірші відомої української письменниці Оксани Забужко: «Нічні метелики», «Автопортрет без ревнощів», «Жінка з цитринами»... Кілька поезій до глибокої за змістом і настроєм програми «Дорога зі скла» написала Галина Тельнюк. А композитором виступила Леся Тельнюк. Кожну пісню, цю кожну маленьку жіночу історію, сестринський дует пропускав через власні переживання. І робив це так майстерно й щиро, що присутні відчували у двоголоссі співачок усі відтінки емоцій: щастя і біль, любов і ненависть, радість і сум...

– Над цим проектом ми працювали близько двох років, – розповіли сестри Тельнюк кореспонденту «ВЗ». – Задум виник спонтанно. Із Забужко-письменницею знайомі давно, захоплені її творами. Вона була для нас недосяжною зіркою, якоюсь неземною людиною... Наше особисте знайомство було простим і душевним. Ми показали Оксані одну зі своїх пісень на її поезію. У неї була безпосередня, навіть дитяча реакція: «Так! Так! Так!». Відтоді пісні на слова Забужко почали нанизуватися одна на одну. І врешті сформувалися в окрему програму.

– Три місяці тому ми поховали маму.., – ведуть далі сестри Тельнюк. – Вона страшенно любила і творчість Оксани Забужко, і її характер, темперамент. Бувало, казала: «Забужко – ніби ще одна моя дочка». Мама знала, що ми задумали зробити програму на вірші Оксани. І ми зробили її. Забужко була на студії звукозапису. Те, що почула, їй сподобалося. До речі, з чоловіком Оксани, художником Ростиславом Лужецьким, плануємо співпрацювати щодо дизайну і відеосупроводу проекту.

У Львові сестри Тельнюк презентували лише частину своєї нової програми на поезії Оксани Забужко. У завершеному вигляді вона триватиме не годину, а близько півтори. «Чому я запропонував Галі і Лесі робити цю програму акустичною – лише під супровід тріо віолончелістів? Тому що в музиці актуальний мінімалізм, – казав «ВЗ» музичний продюсер дуету «Сестри Тельнюк» Костянтин Костенко. – Принаймні на Заході ця тенденція помітна вже близько п’яти років. До нас поки що не дійшла. В нас усі ще грають у супроводі симфонічних оркестрів... Сестри Тельнюк у новому музичному віянні – наразі перші в Україні. У найближчі два-три роки і в нас, і в Росії такої музики з’являтиметься все більше й більше». За словами пана Костенка, уже невдовзі проект під робочою назвою «Дорога зі скла» виллється в альбом і тур містами України.

На фото: Галя і Леся Тельнюк у кожній жіночій історії від Оксани Забужко знаходили власні переживання.

Фото Андрія Куб'яка





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com