ДОРОГА ЗІ СКЛА: пресове повідомлення
06.02.2012

ДОРОГА ЗІ СКЛА: пресове повідомлення

Коли задумували нову програму, одразу уявляли її, як інтелектуальну провокацію, альтернативу усьому тому, що діється на сучасній українській естраді. Але навіть ми не могли передбачити такого потужного і виняткового ефекту – ефекту вибуху, захоплення, сліз, заніміння...

The Glass Road by The Telnyuk Sisters

Вперше прес-реліз захотілося написати вже по концертному турі, який відбувся містами України.

Отже, Світ стрімко рухається вперед і його вже тяжко чимось здивувати, окрім нової моделі айфону, айпеду і теми про неминучий «кінець світу»... Та все ж. Останній Нобелівський лауреат (Томас Транстрьомер 2011 р.) у галузі літератури – поет. Тож поетичне слово, яке несе очищення, свободу, високі почуття – є затребуваним і необхідним сьогодні.

Вірші Оксани Забужко, сучасної видатної української поетеси – є тією потужною силою, якої потребують усі покоління українців і не тільки. Вона, Оксана Забужко, робить Україну впізнаною у світі, розшифровує і передає коди наших предків, їхні голосіння. Забужко – це прорив у літературний Світ. Після випаленої «совком» землі – її голос це потужний паросток сили і надії в сучасній літературній мові. Джеймс Джойс – для ірландців, Емілі Дікінсон – для американців, Шекспір – для англійців, а для нас – Оксана Забужко.

The Glass Road by The Telnyuk Sisters

Сестри Тельнюк (заслужені артистки України та лауреати премії імені Василя Стуса) така ж могутня сила в сучасній музичній культурі. Сестри разом з Оксаною – без перебільшення два величні явища, що об’єдналися у поетично-музичний елітний проект під назвою «Дорога зі скла».

«Дорога зі скла» (музика Лесі Тельнюк) - це музика надії, передана новою українською унікальною вокальною школою з відтінками драматизму, ліризму, інтимності та мелодекламації. Це театральне дійство, висловлене сучасною музично-поетичною мовою.

Аналогій проекту немає не лише в Україні, але й у Світі. В даному випадку можна сміливо заявити про ексклюзивність та унікальність проекту. Супровід, що складається лише з трьох віолончелей – вишукане тло, на якому інтонації, тексти , що переходять часом на магічний шепіт, підсилюють ефект очищення.

«Дорога зі скла» - музика для зачаття нового здорового українського покоління. У ній закладені інтелектуальні та героїчні коди наших предків: сила, любов, здоров’я, віра, незламність.

«Дорога зі скла» - це не етно, це не фолк, це не рок!
Це – очищення крові! 
Це – «TRANSFUSIONS: Sisters»!

Назар Стригун, директор проекту «ТЕЛЬНЮК: Сестри»

Учасники проекту:

 

Враження та відгуки:

«Я давня і віддана прихильниця творчості сестер Тельнюк, ще з часів вистави «У.Б.Н.» Львівського театру імені Марії Заньковецької. Прекрасна, складна, багаторівнева музика та лірика, унікальна манера виконання. Голоси дівчат, - сильні та ніжні, - роблять цей дует оригінальним, неповторним музичним і поетичним явищем.
Не тільки я, але вся наша родина дуже шанує Галю і Лесю, їхні чудові, креативні, музичні та патріотичні родини. Ми з Віктором Андрійовичем надзвичайно вдячні сестрам Тельнюк за підтримку виставки, присвяченій жертвам політичних репресій, закатованим у Биківні «Правда рятує від смерті...»
Я знаю, що сестер Тельнюк та Оксану Забужко поєднує давня дружба, тож їхній спільний проект мене дуже зацікавив, але почуте і побачене на вечорі українського романсу перевищило всі мої очікування – прекрасна лірика Оксани, підсилена музикою Лесі Тельнюк, помножена двома прекрасними голосами дійшла до серця і розуму кожної людини у залі, лишила незабутній слід, викликала бажання ще раз послухати, перечитати, усвідомити, розповісти друзям, пережити… Я мрію про сучасну українську рок-оперу, лібретто до якої напише Оксана Забужко, а музику - сестри Тельнюк.»
Катерина Ющенко (Голова Наглядової Ради Міжнародного Благодійного фонду «Україна 3000»)

«Сестри Тельнюк роблять для України більше ніж її політики!»
Володимир Огризко (Перший заступник РНБО України. Міністр закордонних справ 2007-2009 рр.)

«Цілковито новий синтез слова та музики, новий виток у розвитку сучасної музики і не тільки української, а європейської, світової. Вони творять свій Музичний театр Сестер Тельнюк, який рве публіку і при тому - це дуже тонка робота. Їм вдалося сягнути первинних витоків поетичних, співів давньогрецьких муз, які, як у киплячому тиглі нерозривно були пов’язані з голосом і звуком.»
Оксана Забужко (Письменниця, поетеса, доктор наук)

«Нова програма Сестер Тельнюк на слова Забужко... дуже красиво!»
Микола Княжицький (Генеральний директор каналу ТВі, журналіст)

«Сестри Тельнюк своєю новою програмою подарували друге життя жанру: в їхньому виконанні романс витримує несамовитий тиск усіх новітніх течій – від рок-балади до поп-шляґера й звучить не менш сучасно. Завжди й щиро Ваш.»
Юрій Макаров (Письменник, перекладач, телеведучий, документаліст, журналіст)

«Творчість Сестер Тельнюк є перлиною українського Мистецтва!»
Терезія Яценюк (Голова наглядової ради фонду «Відкрий Україну»)

«Геніальне відчуття поезії та розуміння музики! Це - безперечно талановито!»
Валентин Сильвестров (Лауреат міжнародних конкурсів, композитор)

«У крикливому та брехливому світі «Дорога зі скла» - заспокоює, допомагає заглибитися у себе… у свою душу!»
Федір Стригун (Народний артист України, лауреат премії ім. Т.Г.Шевченка,
головний режисер театру імені Марії Заньковецької, академік, викладач)

«Геніально! Непередбачувано!»
Андрій Халпахчі (Голова Української кіно фундації. Основний керівник (генеральний директор) Міжнародного Київського кінофестивалю «Молодість» з 1992 р.)

«В новій програмі на слова Забужко з’єдналися таланти сестер та Оксанина поезія, як архітектурне вишукане мереживо. Сестри показали себе, як видатні драматичні актриси. Браво!»
Таїсія Литвиненко (Народна артистка України, артистка театру імені Марії Заньковецької, режисер, викладач)

«Дорога зі скла» для мене передовсім дуже жіночний проект. Ніжний та сильний, беззахисний та вседолаючий. В ньому – жінка, всі – ми, котрі віддзеркалюємося у скельцях цієї дороги. І як скельця – чисті та темні – голоси Лесі та Галі Тельнюк та поезія Оксани Забужко, що ведуть нас дорогою. Фізично відчуваєш жіночу долоню, котра торкається чола дитини та коханого, жіночих рук, що прибирають волосся та перебирають квіти.»
Лариса Денисенко (Письменниця, правник)

«Йти цією «Дорогою» непросто, так, як непросто випинатися складним маршрутом, прокладеним вибагливим альпіністом-генієм, на якийсь вершечок скелі, аби потім звідти милуватися панорамою, доступною лише тим, хто цей маршрут подолав. З іншого боку, сприймати цю музико-поезію (справжній синтез Слова і Музики, який тільки й має право називатися Піснею) так само легко, як дихати (за умови, що ти звик дихати чистим, чесним повітрям справжнього мистецтва).»
Роман Коляда (Композитор, піаніст, поет, директор радіо «Промінь»)

«Щирість почуттів і надзвичайна інтелігентність заворожують і не відпускають навіть після закінчення концерту. Все другорядне стає далеким, а вічне – значущим. «Дорога зі скла» допомагає не втратити відчуття неба і високості у коловерті буднів.»
Валентина Теличенко (Міжнародний правник, представник у справі про вбивство Георгія Гонгадзе)

«Одночасно з музикою – чудовою музикою – тут існує непересічний простір Оксани Забужко, чиї поезії стали основою програми. Напружений нерв і крихка тендітність, ясний розум і чуттєвість проживання нашого світу – всього доволі, всього по вінця. І все це разом творить по-справжньому невідворотній плин емоцій і думок всередині тебе – який веде углиб і вверх...»
Антон Лейба (Музичний критик, музикант, видавець)

«Дорога зі скла» - це саме та дорога правди, болю та любові, якою ідуть Галя та Леся Тельнюк. Такі справжні, талановиті, неперевершені! Дякуємо їм за це!»
Галина Сулима (Кіноактриса)

«Не втрачай здатність шукати щось нове!» – нещодавно написали мені в листі. Хочу ці слова переадресувати сестрам Тельнюк, бо їхня «Дорога зі скла» і є, безперечно, тим вічним пошуком нового – в собі, в людях, у мистецтві й музиці.
Сестри Тельнюк створюють сучасний міф. Саме не казку, а міф… Він позачасовий, він за визначенням оповідає про щось важливе, не дріб’язкове. Кожна людина рано чи пізно замислюється про позачасове і хоче про це чути. Тож – ідіть на концерт і слухайте «Дорогу зі скла»!
Леся Гончар (Письменниця), Руслан Найда (Скульптор, художник) 





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com