Сестри ТЕЛЬНЮК: в українців – комплекс сором’язливого ставлення до своєї культури
20.06.2014

Сестри ТЕЛЬНЮК: в українців – комплекс сором’язливого ставлення до своєї культури

20 червня у Волинському прес-клубі всі бажаючі мали змогу зустрітися із заслуженими артистками України Лесею і Галею Тельнюк. Про це інформує «Волинська правда».

Прес-конференція проходила у неформальному стилі і радше нагадувала зустріч добрих друзів за чаєм-кавою.

Нагадаємо, напередодні, 19 червня, вокальний дует «Сестри Тельнюк» представив луцьким глядачам свою нову програму «Дорога зі скла». Приємно, що артисти відзначили зал Волинського обласного театру ляльок як один із найкращих в Україні за акустикою.

Генеральний директор підприємства «Комора», яке продюсує Сестер Тельнюк, Олег Репецький повідомив, що презентацію планували провести у березні, але вирішили перенести через події в Україні.

Сестри ТЕЛЬНЮК: в українців – комплекс сором’язливого ставлення до своєї культуриЛеся і Галя Тельнюк розповіли, що, окрім власної поезії, у своїй творчості вони звертаються і до класиків – Тараса Шевченка, Ліни Костенко, Б.-І. Антонича та інших. Кілька років тому зацікавилися творчістю Оксани Забужко. Саме її поезія лягла в основу програми «Дорога зі скла».

Як підкреслив Олег Репецький, творчість Сестер Тельнюк - для людей, які хочуть знайти щось сучасне та інтелектуальне, українське по суті і за виконанням, але водночас європейське.

Гострою темою і болем для дуету Сестер Тельнюк є тотальне нівелювання української культури. Як приклад – повсюдне звучання російської попси.

Заслужених артисток дивує і засмучує, що люди, говорячи гарною українською мовою, слухають низькосортну музику окупанта. Це, за словами дуету, можна спостерігати практично в усіх місцях відпочинку. Така ситуація, на думку Лесі і Галі, просто неприйнятна, особливо в умовах війни.

«Ви вистрілюєте з рушниці цією музикою в своїх людей», – підкреслила Леся Тельнюк.

«Ідеться про внутрішню гігієну, душевну. Це як помити руки після туалету», – додала Галя Тельнюк.

Сестри Тельнюк вважають, що першочергове завдання – зробити українську культуру повноцінною. Адже все тривалий час нам нав’язуються чужі цінності.

«Це найбільша біда наша. Можна проводити люстрацію, але, перш за все, треба вертатися до себе, пізнань себе. Ми не знаємо своєї культури та історії», – наголосили сестри.

Галя Тельнюк додала, що українці не лише не знають своєї культури, а й соромляться всього українського.

«Дуже непросто себе не соромитися. Надіюся, що після Майдану в українців пройде комплекс сором’язливого ставлення до своєї культури», – зауважила вона.

Довідка «ВП»

«Сестри Тельнюк» – український вокальний дует заслужених артисток України Лесі і Галі Тельнюк. Серед здобутків – студійні альбоми, театральні постановки, премія імені Василя Стуса за збереження і пропаганду української культури. 

pravda.lutsk.ua





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com