ХРЕЩАТИК: Сестри Тельнюк змінили жанр
06.04.2008

ХРЕЩАТИК: Сестри Тельнюк змінили жанр

Минулої неділі дует “Сестри Тельнюк” концертом на сцені київського Будинку офіцерів завершив всеукраїнський тур-презентацію нового альбому “Жовта кульбаба”. Їм підіграли четверо музикантів, віртуозно задемонструвавши акт перетворення жанрів — співаної поезії на рок-романси.

Дует у складі киянок Лесі та Галини Тельнюк утворився 1986 року. З розподілом обов’язків сестри визначилися ще у 13-річному віці: Леся — композитор, Галя — поет. Утім, “грішить” віршами і сама Леся, а крім авторської Галиної поезії, сестри нерідко беруться й за лірику батька, Станіслава Тельнюка, а також українських та зарубіжних класиків. Один із найулюбленіших їхніх поетів — Пауль Целан. Серед українських ліриків сестрам найбільш припали до душі Павло Тичина, Василь Стус, Іван Маланюк та Богдан-Ігор Антонич. Усі п’ятеро поетів — представники радше рафінованої, аніж масової літератури. Чого варті самі лише складна метафорика та музикальність Целана, інтелектуальність та певна жорсткість поезій Стуса або містицизм Антонича. Вірші Галини Тельнюк також належать до поезій для обраних. Це не проста за образністю та вкрай інтимна за змістом лірика, до того ж нерідко оформлена у верлібри. Не дивно, що в музичній інтерпретації Лесі Тельнюк ці тексти набувають примхливих ритмів та наспівно-декламаційних і водночас романсових мелодій, котрі, до слова, не з першого разу запам’ятовуються.

Цей гурт вперше заявив про себе на початку 1990-х, у період чи не найбільшого підйому української естради. Принаймні “Сестри Тельнюк” посідали не останні місця у популярному тоді телевізійному хіт-параді “Територія “А”. Але, починаючи з 1999 року, сестри більше гастролюють за кордоном, аніж в Україні. А відтак, здавалося, вони зовсім зникли з простору вітчизняної естради. Хоча майже за двадцять років свого існування гурт устиг записати цілих дев’ять альбомів. І, як виявилося, серед української публіки й сьогодні знайдеться чимало шанувальників та знавців творчості родини Тельнюк.

Саме це засвідчив київський концерт дуету. Усе перше відділення програми артистки співали пісні зі своїх старих альбомів: “Тюльпани”, “Минає час”, “І тоді…”, “Ти ще живеш”. А в другій частині вечора прозвучали композиції з їхнього останнього альбому “Жовті кульбаби”. За допомогою аранжування чотирьох музикантів — Івана Небесного (клавішні), Романа Суржа (електрогітара), Миколи Томасишина (ударні) та Олега Путятіна (бас-гітара) просто на очах у публіки співана поезія перетворювалася на справжню рок-музику. Чи, як визначають жанр своєї творчості самі сестри Тельнюк, на рок-романси.

ХРЕЩАТИК
Олеся НАЙДЮК
Фото: Володимира СТРУМКОВСЬКОГО





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com