ВИБРАНЕ
01.01.2004

ВИБРАНЕ

Відстань довжиною у півтора десятка років — саме такою хронологічно є подорож у Світ музики сестер Тельнюк — це доволі серйозний відтинок життєвого часу. Ми прожили його разом. Разом нас похрещено вогнем оксамитової революції і вітрами перемін. Нині ми інакші. По-різному склалися долі тих, хто піднімав хвилю «Червоної рути» у 89-му. Багато з них пішли у тінь, зневірилися, або попливли за течією. Леся і Галина Тельнюк належать до невеличкої когорти артистів, яких мінливий час лише укріпив в істинності одного разу обраної дороги. Їхній вибір достойний поваги. Бо це вибір сумління і Серця. А ще — правдивого Таланту. Музичний стиль сестер Тельнюк є унікальним, тією ж мірою він є елітарним., себто — не масовим. Дивовижне поєднання електронного модерну (нью-ейдж), високої поезії останньої хвилі нерозстріляного українського відродження 60-70-х років та вічнозеленого етносу — ось три вектори і водночас три джерела натхнення нашого дуету. Дискографія сестер порівняно невелика, але кожний альбом — це особлива сходинка, результат духовних пошуків музичного вдосконалення.

За сестрами закріпився імідж дисидентів від шоу-бізнесу. Хоча насправді усе було навпаки — це так званий шоу-бізнес не доріс до рівня сестер Тельнюк, залишивши їм вузький сектор інтелектуального національного андеграунда. Адже дуже смішно говорити про форматність музичними попсовими стандартами.

Апогеєм «перпендикулярності» мистецької позиції сестер Тельнюк стала підготовка та реалізація театрального проекту — вистава «У.Б.Н.» (Український буржуазний націоналіст). Вистава, написана Галиною Тельнюк, викликала величезний резонанс у суспільстві, оскільки такої гострої — на грані сарказму — речі сучасна українська сцена ще не бачила. Пісні, що супроводжували дійство, вийшли окремим диском.

Сьогодні вихід подвійного альбому Лесі і Галини Телюнюк — це подія і арте-факт одночасно, сенс якої в тому, що їхня творчість являє нам живий приклад стійкості переконань і вірності головним цінностям Життя і Мистецтва.

О. Євтушенко

Придбати альбом „Вибране” Ви зможете у крамниці www.umka.com.ua





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com