ДОНЕЦЬК: ізоляція
23.04.2014

ДОНЕЦЬК: ізоляція

З 23 по 25 квітня українські та зарубіжні письменники, художники і музиканти будуть ділитися думками на тему «Мова та насильство»
Про це «Коментарям» розповіли організатори Українського літературного фестивалю «Ізоляція».

Організатором заходу виступив фонд «Ізоляція». Куратором проекту став молодий український письменник Любко Дереш. На думку керуючого фондом «Ізоляція» Пако де Бласа, саме Дереш є перспективним письменником, здатним налагодити діалог між літераторами і читачами. Хоча сам письменник не приховує того, що дуже боїться не виправдати довіри, наданої йому керівництвом «Ізоляції». «З подібним завданням (куратором літературного проекту - «К.») я стикався лише раз у житті - під час «Гоголь фесту 2010». Проект «Літреактор» був зовсім невеликий - близько 10 викладачів та близько 20 студентів». Цього разу наш проект значно серйозніший і виключно завдяки амбіціям «Ізоляції», - сказав куратор фестивалю. 

ДОНЕЦЬК: ізоляціяТакож організатори зазначають, що задумка провести літературний фестиваль у Донецьку не випадкова. Таким чином вони хочуть втілити в життя ідею децентралізації української культури і відвести її з великих культурних центрів (таких як Київ, Львів), у провінцію.

«У Львові є Форум видавців, в Києві - Книжковий Арсенал. Дуже хочеться, щоб у Донецьку з´явився свій великий літературний фестиваль. Я, думаючи про Донецьк, керувався словами Оксани Забужко, яка для мене є великим авторитетом, яка вже багато років скаржиться на те, що в Україні немає такого явища, як публічна літературна дискусія, коли гострі питання порушуються, обговорюються в пресі і на культурних майданчиках», - розповів Дереш. При цьому він зазначив, що «Ізоляція» вибрала дещо інший орієнтир - на взаємодію автора і творця. «Тому ми вирішили взяти одну тему, яку будемо розкривати різними художніми засобами», - підкреслив письменник. Таким чином, учасниками фестивалю стануть письменники, філософи, поети, психологи, культурологи. Серед них - Юрій Винничук, Юрій Макаров, Мирослав Маринович, Тамара Гундорова, Сергій Дацюк, Любко Дереш, Володимир Єшкілєв, Ірена Карпа, Мустафа Найєм, Катерина Бабкіна, Платон Бесєдін, Христя Венгринюк, Саїд Ісмагілов, Каменєв Максим, Ігор Козловський, Марк Лівін, Дмитро Стус і Лілі Хайд. В цьому році Дереш озвучив тему фестивалю як «Мова та насильство». За його словами, в ході фестивальних зустрічей і дискусій тема буде розвинена в актуально-громадському секторі, а також в мистецько-літературному.

ДОНЕЦЬК: ізоляція«Формат фестивалю передбачає різні зустрічі між письменниками і читачами їх творів в кожному куточку «Ізоляції», що представляє собою унікальний постіндустріальний простір у Донецькому регіоні. Використовуючи різні форми від дискусій до круглих столів, від кінопоказів з обговореннями та поетичних читань до театральних перформансів, ми ставимо перед собою мету зробити літературу бажаною і доступною для широких мас», - підкреслюють організатори заходу. Вся паралельна програма фестивалю відображає мозаїку різних культур і мов України. Вона представлена за допомогою різноманітних форм та індивідуальних художніх мов, створених сучасними українськими митцями та інтелектуалами.

Зокрема, 23 квітня у музичній програмі виступить дует «ТЕЛЬНЮК: Сестри». Галя і Леся Тельнюк запропонують глядачам програму «Дорога зі скла» на вірші Оксани Забужко.

Крім того, доторкнутися до класичної музики допоможе професор Валерій Івко - диригент камерного оркестру «Лик Домер». Оркестр з 21 музиканта виконає твори сучасної української музики, деякі з яких написані й аранжовані спеціально для цього унікального струнного оркестру. Також в рамках творчої платформи «Точка дотику» Галина Крук (Львів), Ігор Цикура (Київ) і Юрко Єфремов (Харків) представляє концептуальний мультимедійний проект «Співіснування: до і після» - гармонійне переплетення віршів Галини Крук, широкого діапазону музичних інтонацій Юрі Єфремова та відеоарту Ігоря Цикури. Театральне мистецтво буде представлено донецьким актором і режисером Миколою Гусейновим, який запропонує свою нову роботу, створену спеціально для фестивалю - «Месопотамія Сергія Жадана». Крім того, керівник компанії «Артхаус Трафік» Денис Іванов надасть кінематографічну програму українських короткометражок, які досліджують тему фестивалю про мову і насильство. В неї увійдуть роботу з альманаху «Україна, Гудбай», а також його продовження «Українські злі» і новели з «Мудаки. Арабески». У проекті «До і після Майдану» будуть представлені інсталяції Микити Кадана, Анни Звягінцевої і Романа Михайлова, які розкажуть про різні аспекти, що змінили думку українців щодо інтерпретації мови та насильства в минулому і сьогодні.

Ольга Москаленко
ua.comments.ua





spotify.com
deezeer.com
music.apple.com